Składniki na spód:
3 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
2 łyżki ciemnego cacao,
Te składniki dokładnie wymieszać,przesiewając mąkę i cacao przez sito.Dodać 2/3 kostki masła lub margaryny do pieczenia ciasta oraz 2 żółtka i kilka kropli olejku migdałowego.Ciasto posiekać nożem, a potem wyrobić na gładką masę.Gotowe wyłożyć na blachę posmarowana tłuszczem i wysypana bułka tartą.
Wszystkie białka ubijamy na sztywną pianę
Masa serowa:
1 kg białego sera,
8-10 żółtek,
1 szklanka cukru,
cukier waniliowy
1/4 szklanki oleju,
1/4 szklanki mleka,
Kilka kropli olejku migdałowego,
Brzoskwinie z puszki,
Sparzone rodzynki.
Składniki mieszamy i stopniowo,delikatnie dodajemy ubitą piane z białek.
Gotową masę przelewamy na ciasto na blaszce do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni C.przez 60 min.
Gdy sernik przestygnie można go posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
3/4 kostki margaryny do ciasta rozpuść z 3 łyżkami mleka i 1 łyżką cukru.Cały czas mieszać na małym ogniu,aż polewa zacznie gęstnieć.Na zimne ciasto wylewamy polewę czekoladową.
Ciekawy blog.Są tu gify,przepisy kulinarne i różne porady,linki do ciekawych stron,muzyka.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz.